Maanomistajalle
Miksi kuntan nosto-oikeutta kannattaa tarjota Aitokuntalle?
Maanomistaja saa lisätuloa metsästään kuntan nostajalta. Aitokuntta maksaa hyvän, nostetun kuntan neliömäärään perustuvan korvauksen. Sen suuruus katsotaan tapauskohtaisesti paikan sijainnin ja maapohjan laadun suhteen.
Kunttaa nostetaan vain päätehakkuuikää lähestyviltä alueilta, joissa kuntta joka tapauksessa ainakin osittain tuhoutuisi hakkuiden seurauksena. Kuntta pyritään nostamaan aikaisintaan kaksi vuotta ennen päätehakkuuta, mutta sopimus nosto-oikeudesta kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta nosto ehditään tehdä suunnitelmallisesti kuntan kysynnän ja saatavuuden mukaan. Kunttaa ei voida nostaa varastoon hakkuiden tieltä siirtoa odottamaan.
Aitokuntta kunnioittaa luontoa ja metsäomaisuutta. Kuntan nostoalueilla toimitaan siten, ettei ympäröivään luontoon aiheudu tarpeetonta vahinkoa tai jälkiä. Kuntan noston vaikutukset arvioidaan aina huolellisesti, eikä sitä nosteta alueilta, joissa nosto voisi vahingoittaa metsäluontoa merkittävästi. Myös kuntan nosto-oikeuteen liittyvistä rajauksista ja toiveista sovitaan maanomistajan kanssa kirjallisesti etukäteen ennen kuntan noston aloittamista.
Mistä kunttaa voi nostaa?
Aitokuntta nostaa kunttaa Kainuun alueelta ja aivan maakunnan ympärillä olevista metsistä.
Ihanteellisia nostoalueita ovat tasaiset mäntykangametsät, jotka ovat alaltaan vähintään 2 hehtaaria ja jonne pääsee hyvin metsäteitä pitkin. Aluskasvillisuuden on oltava varpukasvivoittoista, ei kuivaa jäkäläkangasta. Kunttakerroksen on oltava riittävän paksu ja kasvitiheyden riittävä. Runsas suopursun ja heinien, sekä lehtipuiden esiintyminen alueella voi estää kuntan noston.
Aitokuntta käy paikan päällä arvioimassa alueen soveltuvuuden kuntan nostamiseen. Metsänomistaja saa heti sen jälkeen arvion korvauksen suuruudesta ja kuntan nostoajankohdasta.
Miten kuntta nostetaan?
Kunttaa nostetaan tyypillisesti korkeintaan noin 30 % maa-alasta. Nosto tehdään pienellä koneella varoen vahingoittamasta alueen puustoa ja nostamatta jätettyä aluskasvistoa. Kunttalevyt leikataan käsin irti, jonka jälkeen ne rullataan koneellisesti ja nostetaan tien varteen kuljetusta varten. Nosto tapahtuu sulan maan aikana ja nostettu kuntta viedään välittömästi uuteen kasvupaikkaansa.
Kuntan noston myötä metsän pintakerroksen vedenpidättävyys voi hieman vähetä, mutta sillä ei ole havaittu olevan vaikutusta metsän kasvuun. Osittain rikottu maanpinta tarjoaa hyvän kasvualustan uusien männyntaimien kasvulle.